De geschiedenis van Greenpeace is altijd nauw verbonden geweest met de zee. Onze schepen maken het mogelijk om over de hele wereld actie te voeren. Om te gaan waar het milieu in gevaar is en waar bijna niemand anders heen gaat. Van de Noordpool tot aan de Zuidpool.

De eerste Rainbow Warrior voer oorspronkelijk onder de naam Sir William Hardy en maakte vanaf 1955 deel uit van de vloot van het Britse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel. In 1978 kocht Greenpeace het schip en doopte het om tot de Rainbow Warrior, als verwijzing naar een profetie van inheemse volkeren in Noord-Amerika. Eerste missie: zich verzetten tegen de walvisvangst in IJsland.

In 1985 lag de Rainbow Warrior in de haven van Auckland in Nieuw-Zeeland, klaar om een vreedzame vloot te leiden naar Morura, om er te protesteren tegen Franse kernproeven. Maar drie dagen na aankomst in Nieuw-Zeeland werd de Rainbow Warrior opgeblazen door de Franse geheime dienst. Greenpeace-fotograaf Fernando Pereira kwam daarbij om het leven.

Maar een regenboog kan je niet doen zinken! Niet veel later was de Rainbow Warrior II een feit. Na vele missies werd het schip verkocht aan Friendship, een ngo in Bangladesh, waar het een tweede leven als hospitaalschip kreeg. Vandaag voeren we campagne met de Rainbow Warrior III. Het is het eerste schip dat Greenpeace zélf liet bouwen: een ideaal actiemiddel, maar ook milieuvriendelijk. Het zeilschip gebruikt voornamelijk wind als energiebron.

Deze drie Rainbow Warriors hebben er verschillende campagnes op zitten. Hun bemanningen hebben tegen de walvisvangst gestreden, in het Amazonegebied tegen de ontbossing geprotesteerd, de bevolking van een eiland in de Stille Oceaan geholpen dat vervuild was door straling, noodhulp geboden aan de slachtoffers van de tsunami van 2004 in Zuidoost-Azië en nog veel meer… Op dit moment reist de Rainbow Warrior III de wereld rond om te pleiten voor de omslag naar hernieuwbare energie.